Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen jäsen ja isännöitsijä on velvollisia korvaamaan vahingon, jonka hän on aiheuttanut yhtiölle. Yhtiön johdon tulee hoitaa tehtäviään huolellisesti, lakia sekä yhtiöjärjestystä noudattaen ja yhtiökokouksen päätökset huomioiden.
Taloyhtiön johdon vastuuvapautta käsitellään yhtiökokouksessa vuosittain. Jos vastuuvapaus myönnetään, merkitsee se sitä, että taloyhtiö luopuu esittämästä vahingonkorvausvaatimusta taloyhtiön hallituksen jäsenille ja isännöitsijälle hänen tilikauden aikaisesta toiminnastaan. Johdon vahingonkorvausvastuu voi liittyä esimerkiksi toimivallan ja valtuuksien ylitykseen taikka virheellisiin päätöksiin taloyhtiön hallintoa hoidettaessa tai taloyhtiötä edustettaessa.
Päätös vastuuvapauden myöntämisestä tai epäämisestä tehdään yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä. Jos tilikauden aikana on taloyhtiössä ollut useampia eri hallituksia, jokaisen osalta tehdään päätös erikseen. Vastuuvapaus voidaan myös myöntää vain osittain, eli yhtiökokous voi esimerkiksi rajata, että tietystä seikasta vastuuvapautta ei myönnetä, ja muilta osin se myönnetään. On esimerkiksi mahdollista jättää vastuuvapaus myöntämättä putkiremonttiin liittyvien epäselvyyksien johdosta, ja myöntää vastuuvapaus muiden asioiden osalta. On myös mahdollista, että vastuuvapaus evätään vain yhden hallituksen jäsenen tai vain isännöitsijän osalta.
Kerran myönnettyä vastuuvapautta ei voida myöhemmässä yhtiökokouksessa perua, vaan päätös on aina lopullinen. Ainoa oikeudellinen keino reagoida jo-tehtyyn vastuuvapauspäätökseen on siis nostaa päätöksestä moitekanne käräjäoikeudessa.
On tärkeää huomata, että vastuuvapauden epääminen ei vielä sellaisenaan omaa välittömiä oikeusvaikutuksia eikä sisällä päätöstä vahingonkorvauskanteen nostamisesta. Mahdollisen vahingonkorvauskanteen nostamisesta on tehtävä aina erillinen oma yhtiökokouspäätöksensä, jonka perustella korvauskanne voidaan nostaa. Oikeus vahingonkorvauskanteen nostamiseen päättyy viimeistään viiden vuoden kuluessa sen tilikauden päättymisestä, jona kanteen perusteensa oleva päätös tehtiin, toimenpiteeseen ryhdyttiin tai toimenpide laiminlyötiin.
Vastuuvapauden myöntämättä jättäminen ei luonnollisesti johda ”ikuiseen” vastuuseen, vaan yhtiön johdolta on mahdollista vaatia vahingonkorvausta vain laissa asetettujen määräaikojen ja vanhentumisaikojen puitteissa.
Vielä on syytä todeta se sinänsä itsestäänselvä asia, että esteellisyyssäännöksistä johtuen osakas joka on itse hallituksen jäsen tai isännöitsijä, ei voi osallistua omaa vastuuvapauttaan koskevaan äänestykseen yhtiökokouksessa.
Vastuuvapauden myöntämistä koskeva päätös ei sido taloyhtiötä tilanteessa, jossa vahingonkorvausvaatimuksen perusteena olevasta päätöksestä, toimenpiteestä taikka laiminlyönnistä ei ole annettu yhtiökokoukselle olennaisesti oikeita ja riittäviä tietoja. Tässä tilanteessa taloyhtiön johdolta voidaan edelleen vaatia vahingonkorvausta, muodollisesta vastuuvapauden myöntämisestä huolimatta.
Mikäli hallituksen vastuuvapaus tai muut asumiseen liittyvät oikeudelliset asiat askarruttavat, me autamme.
Toimistollamme alkuneuvottelu (max. 15 min) on aina maksuton riita-asioissa. Kannattaa siis ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, katsotaan yhdessä miten asiassasi kannattaa edetä.