Taloyhtiöissä yleisesti vastaan tuleva ongelmatilanne on, että huoneiston astianpesukoneen poistoletku on vuotanut ja aiheuttanut vesivahingon asunnon pinnoitteille sekä taloyhtiön rakenteille. Pahimmassa tapauksessa vesivahinko voi ulottua myös alapuolisiin huoneistoihin. Kuka tällöin vastaa korjauskustannuksista, osakas vai taloyhtiö?
Lähtökohdat vastuun jakautumisessa
Lähtökohtaisesti asunnon pinnat ovat aina osakkaan itsensä kunnossapito- ja korjausvastuulla. Osakas siis huolehtii uusien pinnoitteiden asentamisesta ja näistä korjauksista aiheutuvista kustannuksista myös silloin, kun hänen astianpesukoneensa on vuotanut ja aiheuttanut vesivahingon. Taloyhtiölle sen sijaan kuuluu rakenteiden kuivauksesta ja korjauksesta aiheutuvat kustannukset. Jos vuoto on edennyt ja aiheuttanut vahinkoa myös alapuolisiin huoneistoihin, vastaa taloyhtiö myös näiden alapuolisten asuntojen pintojen korjaamisesta takaisin perustasoonsa. Näin siksi, että alapuolisen huoneiston vaurioiden osalta vahingon katsotaan aiheutuneen asunto-osakeyhtiölaissa tarkoitetulla tavalla rakenteista. Asunto-osakeyhtiölain lähtökohta on siten se, että vuoto-asunnossa pintojen korjauskustannuksista vastaa aina kyseinen osakas itse, ja mahdollisista rakennevaurioista taas taloyhtiö.
Osakkaan huolimattomuus
Osakkaan velvollisuus on huolehtia siitä, että astianpesukone on asennettu asianmukaisesti. Jos astianpesukoneen vuoto on aiheutunut siitä, että osakas on toiminut huolimattomasti asennusvaiheessa, esimerkiksi asentanut kyseisen astianpesukoneen itse ammattimaisen LVI-asentajan sijasta, vastaa hän astianpesukoneen liitännän pettämisen aiheuttamista vahingoista täysimääräisesti. Tällöin osakas vastaa lähtökohtaisesti myös rakenteiden sekä alakerran huoneiston mahdollisista korjauskuluista. Sama pätee myös esimerkiksi pyykinpesukoneeseen ja sen aiheuttamaan vuotovahinkoon.
Sopimusvapaus sekä mahdollinen vakuutuskorvaus
Korjauskustannusten jakautumisesta voidaan myös sopia edellä mainitusta asunto-osakeyhtiölain mukaisesta lähtökohdasta poiketen. Taloyhtiö voi joutua korvaamaan myös vuoto-asunnon itsensä pintojen ennallistamisesta perustasoon syntyneet kustannukset, mikäli siitä on erikseen kyseisen osakkaan ja taloyhtiön välillä sovittu. Oikeuskäytännössä on nimittäin katsottu, että vesivahingon sattumisen jälkeen isännöitsijän osakkaalle antama ilmoitus ”kaikkien korjauskustannusten” siirtämisestä osakkaan vastuulta taloyhtiön vastuulle on ollut pätevä ja taloyhtiötä sitova. Näin siksi, että isännöitsijä oli antanut kyseisen ilmoituksen osakkaalle nimenomaan taloyhtiön edustajana, eli siis taloyhtiön puolesta toimien.
Oman lisänsä korvausvastuun selvittelyyn tuo vielä kiinteistövakuutus ehtoineen sekä osakkaan mahdollinen kotivakuutus vastuuvakuutusosineen.
Lopuksi
Yhtä kaikki, taloyhtiöissä olisi hyvä jo etukäteen miettiä selkeät toimintaohjeet näiden varsin tyypillisten vahinkotilanteiden varalta. Kuten edellä todettiin, asunto-osakeyhtiölain osoittamasta selkeästä vastuunjako-lähtökohdasta on täysin mahdollista poiketa, esimerkiksi siten, että osakkaalle voidaan korvata korjauskustannuksia enemmän kuin mitä laki tai yhtiöjärjestys velvoittaisi. Samalla näissä tilanteissa pitää kuitenkin olla hyvin tarkkana, sekä osakkaan että taloyhtiön puolelta, koska kyseisiin tilanteisiin saattaa mahdollisesti liittyä myös yhdenvertaisuusperiaatteeseen liittyviä ongelmia. Kokeneesta kiinteistölakimiehestä on näissä tilanteissa iso apu, hän kun osaa ottaa tilanteen heti haltuunsa ja ohjeistaa miten asiassa kannattaa menetellä.
Mikäli siis astianpesukone tai pesukone on vuotanut ja aiheuttanut vesivahingon, me autamme.
Meillä alkuneuvottelu (max. 15 min) on aina maksuton riita-asioissa.
Ota yhteyttä!