Mikä taloyhtiön perustaso?
Taloyhtiön perustason pohdinta tulee tyypillisesti ajankohtaiseksi taloyhtiössä suoritettavien remonttien ja kunnossapitotoimenpiteiden yhteydessä. Yhtiön kunnossapitovastuusta säädetään asunto-osakeyhtiölain 4 luvun 2 §:ssä. Lähtökohtana on, että yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät, ellei kunnossapitovastuusta yhtiön ja osakkeenomistajan välillä ole sovittu toisin yhtiöjärjestysmääräyksellä. Yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle.
Yhtiö on lisäksi velvollinen korjaamaan osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen osan vian tai sen korjaamisen vuoksi, yhtiön ajankohdan mukaiseen perustasoon. Jos lattiaa on avattu, tulee se ennallistaa yhtiön perustasoa vastaavaksi (ennallistamisperiaate). Jos kylpyhuoneessa oli muovilattia, laitetaan paikoilleen samaa materiaalia, kunhan se on nykyaikaisten rakennusmääräysten mukainen.
Taloyhtiön perustaso vaihtelee yhtiöstä riippuen, yhtiön alkuperäisen tason tai myöhemmin taloyhtiön päätöksellä tehdyn uuden laatutason valinnan mukaan. Uusi taso voi muotoutua myös käytännössä, aiemmin yhtiön toimesta toteutettujen korjaustoimenpiteiden mukaiseen tasoon. Perustasolla tarkoitetaankin korjaushetkellä tavanomaista, kyseisen tilan yhtiöjärjestyksessä määritellyn käyttötarkoituksen mukaista tasoa, jonka taloyhtiö on valinnut noudatettavaksi.
Alkuperäisen perustason muuttuminen
Lähtökohtaisesti perustaso on huoneiston alkuperäinen laatutaso. Taloyhtiön perustasoa voidaan parantaa myös nimenomaisella taloyhtiön päätöksellä – alkuperäistä perustasoa ei voida siis heikentää. Lisäksi perustaso voi muuttua taloyhtiön käytännön perusteella. Esimerkiksi, jos aiemmin tehdyssä korjaustoimenpiteessä huoneiston perustasoa on paranneltu eli pinnat ennallistettu perustasoa laadukkaammalle tasolle, tulee seuraavissa vastaavissa korjauksissa noudattaa tätä samaa, aiemmassa korjauksessa valittua korotettua laatutasoa.
Osakkeenomistajat voivat noudattaa omissa remonteissaan yhtiön perustasoa korkeampaa tasoa. On myös mahdollista tehdä lisätilauksia taloyhtiön aloitteesta alkaneen urakan yhteyteen, jolloin osakas tyypillisesti kustantaa perustason ylittävän tason itse. Juuri tämän vuoksi taloyhtiön perustaso tulee usein pohdittavaksi, sillä yhtiön alkuperäistä perustasoa voi olla vaikea hahmottaa osakkaiden aloitteesta tapahtuneiden korkeamman laatutason remonttien johdosta. Jos perustason ylittävä korjaustoimenpide on tapahtunut osakkaan eikä taloyhtiön toimesta, ei taloyhtiön perustaso muutu näiden osakkeenomistajien toteuttamien korjauksien tasoon.
Perustason parantaminen vähitellen
Jos asunto-osakeyhtiössä on jo suoritettu korjaustoimenpiteitä aiemmin, tulee seuraavissa remonteissa lähtökohdaksi asettaa tämä edellisen korjauksen yhteydessä noudatettu taso. Edellä mainitusta huolimatta asunto-osakeyhtiön on myös mahdollista vähitellen nykyaikaistaa perustasoa. Peruskorjauksissa on tietyissä tilanteissa noudatettava sillä hetkellä voimassa olevia hyvää rakennustapaa koskevia määräyksiä. Joka tapauksessa nykymääräysten ja ohjeiden mukaisesti suoritetut korjaukset voivat olla perusteltuja. Tason parantaminen jälkimmäisen korjauksen yhteydessä on myös perusteltua silloin, kun uusi laatutaso voidaan saavuttaa pienellä taloudellisella panostuksella ja siten saada asumistaso vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia.
Jäikö taloyhtiön perustaso mietityttämään? Onko kenties taloyhtiössäsi suunnitteilla tai käynnissä urakka, jonka yhteydessä on syntynyt erimielisyyttä taloyhtiön ennallistamisvelvoitteesta? Asiaan perehtyneet lakimiehemme ovat valmiita auttamaan.
Meillä alkuneuvottelu (max. 15 min) on aina maksuton riita-asioissa.
Ota yhteyttä!