Asunto-osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:n mukaan osakkaalla on varsin laaja muutostyöoikeus hallinnassaan olevissa tiloissa. Muutostyön on aina oltava yhtiöjärjestyksessä määrätyn osakehuoneiston käyttötarkoituksen mukainen, eli muutostyöoikeutta käyttäen ei siten ole mahdollista esim. muuttaa asuinhuoneistoa liikehuoneistoksi. Osakkeenomistajan on lisäksi huolehdittava siitä, että muutostyö suoritetaan hyvän rakennustavan mukaisesti ja taloyhtiölle vahinkoa aiheuttamatta.
Osakkaan on aina etukäteen ilmoitettava muutostyöstä (muutostyöilmoitus) kirjallisesti taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle, mikäli muutostyö voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan hallinnassa olevaan tilaan tai tällaisen tilan käyttämiseen.
Osakkaalla on siten muutostyöoikeutensa rajoissa oikeus mm. päättää hallitsemansa huoneiston laatutasosta, eli osakas voi esimerkiksi parantaa huoneiston alkuperäistä varustusta, esimerkiksi lattia- ja seinäpinnoitteita. Sama oikeus koskee myös huoneiston yhteydessä mahdollisesti olevaa huoneistopihaa, mikäli se on yhtiöjärjestyksen mukaan osakashallinnassa. Asian voi tarkistaa helposti yhtiöjärjestyksestä: mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa piha-alueiden kuulumisesta osakashallintaan, ne kuuluvat yhtiön hallintaan.
Sallittuja muutostöitä ovat tyypillisesti esimerkiksi huoneiston sisäpuolisten pinnoitteiden (lattia-, seinä- ja kattopinnat) muutokset, kantamattomien väliseinien purkaminen, siirtäminen tai rakentaminen sekä kiinteiden kalusteiden kuten erilaisten kaapistojen rakentaminen tai poistaminen.
Käytännössä epäselvyyttä esiintyy lähinnä sen suhteen, että vaikuttaako jokin tietty toimenpide taloyhtiön tai toisen osakkaan hallinnassa ja kunnossapitovastuulla olevaan tilaan, jolloin kyseisestä muutostyöstä on siis etukäteen tehtävä muutostyöilmoitus taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle.
Seinän tai katon maalaaminen ei vielä ole tällainen toimenpide, mutta esimerkiksi keittiön tai kylpyhuoneen kaapiston vaihtaminen uuteen on, mikäli samassa yhteydessä joudutaan irrottamaan ja asentamaan takaisin paikalleen taloyhtiön vastuulla oleva hana, viemäriputki tai rakenteeksi katsottava osa. Samoin esimerkiksi lattiapinnoitteen vaihtaminen toiseksi saattaa edellyttää muutostyöilmoitusta, sillä muutoksella saattaa olla vaikutusta lattian äänieristykseen ja siten alakerran huoneiston käyttöön. Tällöin taloyhtiöllä on mahdollisuus muutostyöluvan ehtona edellyttää sitä, että osakas varmistaa äänieristyksen riittävyyden osana muutostyötä.
Mikäli olet osakkaana epävarma siitä, tuleeko harkitsemastasi toimenpiteestä tehdä muutostyöilmoitus taloyhtiölle, kannattaa ilmoitus varmuuden aina vuoksi tehdä. Miksi?
Koska jos osakas ei ole ilmoittanut taloyhtiölle sellaisesta muutostyöstä, josta hänen lain mukaan tulisi ilmoittaa, hän rikkoo asunto-osakeyhtiölakia. Ja mikäli tällaisesta muutostyöstä aiheutuu myöhemmin vahinkoa taloyhtiölle tai toiselle huoneistolle, vahinko katsotaan lähtökohtaisesti aiheutetun huolimattomuudella ja osakas on siten vastuussa kyseisestä vahingosta, paitsi jos hän pystyy nimenomaisesti osoittamaan toimineensa huolellisesti ja hyvää rakennustapaa noudattaen.
Lopuksi on vielä syytä huomata, että taloyhtiöllä ei ole mitään yleistä oikeutta kieltää osakasta tekemästä aikomaansa muutostyötä, kunhan pystytään varmistamaan se, että muutostyöstä ei aiheudu vahinkoa yhtiölle taikka toisille osakkaille.
Onko sinulla ongelmia tai epäselvyyksiä muutostyöoikeuteen liittyen? Autamme mielellämme.
Meillä alkuneuvottelu (max. 15 min) on aina maksuton riita-asioissa.
Ota yhteyttä!