Virheellisen hankintapäätöksen riitauttamiseen on useita eri oikeusturvakeinoja
Julkisissa hankinnoissa on monia, osin päällekkäisiä, oikeussuojakeinoja. Yleisimmin käytetty keino on markkinaoikeusvalituksen toimittaminen markkinaoikeuteen. Tämän lisäksi mahdollinen oikeussuojakeino on hankintaoikaisu. Jos hankintapäätöksellä on rikottu Euroopan unionin oikeutta, on myös mahdollista tehdä kantelu Euroopan komissiolle. Jos hankintamenettelyssä tapahtunut virhe on aiheuttanut vahinkoa, tästä voidaan nostaa vahingonkorvauskanne käräjäoikeudessa.
Hankintaoikaisu
Hankintalain 132 §:n hankintaoikaisu antaa hankintayksikölle mahdollisuuden oma-aloitteisesti korjata virhettään. Lainkohdan mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen, jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen.
Kyse on oltava lain soveltamisessa tapahtuneesta virheestä. Esimerkiksi, jos tarjousten vertailussa on tapahtunut pisteytysvirhe tai menettelyn kuluessa ei ole kohdeltu tarjoajia tasapuolisesti – esimerkiksi jollekin tarjoajalle on jäänyt toimittamatta samat tiedot kuin muille.
Hankintaoikaisu on mahdollista myös silloin, kun asiassa on ilmennyt sellaista uutta tietoa, joka olisi voinut vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin. Hankintaoikaisu toimii oikeussuojakeinona tarjoajille, mutta samalla myös hankintayksikön mahdollisuutena oma-aloitteellisesti tapahtuneen virheen korjaamiseen. Hankintaoikaisu voidaan tehdä siinäkin tilanteessa, vaikka hankintasopimus olisikin jo tehty, osapuolten irtautuessa tehdystä sopimuksesta sopimusehtojen mukaisesti ja hankintaoikaisulle varattua määräaikaa on edelleen tämän jälkeen olemassa.
Hankintaoikaisu mahdollistaa hankintamenettelyssä tapahtuneen virheen korjaamisen mahdollisimman nopeasti. Tarjoajan on esitettävä vaatimus hallintaoikaisusta 14 päivän kuluessa siitä, kun tieto hankintayksikön päätöksestä tai toimenpiteestä on saatu. Hankintayksikkö voi oma-aloitteisesti korjata virheensä 90 päivän kuluessa. Pidemmän määräajan tarkoituksena on ollut muun muassa sen varmistaminen, että hankintayksikkö voi ottaa huomioon mahdollisen vireille tulleen markkinaoikeusvalituksen.
Markkinaoikeusvalitus
Yleisimmin käytetty oikeussuojakeino on muutoksen hakeminen markkinaoikeudesta markkinaoikeusvalituksella. Valituksen voi tehdä asianosainen eli se, jonka oikeudellista etua päätös tarjouskilpailun ratkaisusta taitarjouskilpailusta sulkemisesta koskee. Käytännössä tämä merkitsee tarjoajaa eli kyseisellä alalla toimivaa yritystä tai yrittäjää, jonka tarjous olisi voinut tulla hyväksytyksi oikein ja hankintalain mukaisesti toteutetussa hankintamenettelyssä. Hankintalain 146 §:n mukaan markkinaoikeuden käsiteltäväksi voidaan saattaa hankintalaissa tarkoitettu hankintayksikön päätös tai hankintayksikön muu ratkaisu, jolla on vaikutusta ehdokkaan taitarjoajan asemaan.
Markkinaoikeusvalitus on ensisijainen oikeusturvakeino tilanteissa, joissa hankintalainsäädäntöä on rikottu. Hankintalain 154 §:ssä säädetään niistä seuraamuksista, joita hankintayksikölle voidaan langettaa, mikäli hankintamenettelyssä on menetelty hankintalainsäädännön vastaisesti. Hankintayksikön päätös voidaan esimerkiksi kumota kokonaan tai osittain tai hankintayksikkö voidaan velvoittaa korjaamaan virheellinen menettelynsä tai maksamaan hyvitysmaksua asianosaiselle, jolla olisi ollut todellinen mahdollisuus voittaa tarjouskilpailu lainmukaisessa menettelyssä.
Mikäli haluat tarkistuttaa hankintamenettelyn oikeellisuuden ammattilaisella, ota meihin yhteyttä. Arvioimme hankintapäätöksen lainmukaisuuden todella edulliseen hintaan, alkaen 500 euroa.
Ja muistathan, että meillä alkuneuvottelu (max. 15 min) on aina maksuton!
Ota yhteyttä! Hankintajuridiikkaan erikoistunut lakimiehemme Enni Kranni neuvoo sinut eteenpäin asiassa. Yhteystiedot: Enni Kranni, puh. 0505319186, email: enni.kranni@oranssilaki.fi.