Lunastusoikeus
Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä voi olla lunastuslauseke. Lunastuslauseke tarkoittaa käytännössä sitä, että ulkopuolinen asunnon ostaja voi joutua luovuttamaan kyseiset osakkeet lunastusvaatimuksen tehneelle lunastajalle asunto-osakkeista maksamaansa kauppahintaa vastaan. Jos yhtiöjärjestykseen on tällainen lauseke otettu, antaa se siis oikeuden osakkeen lunastamiseen tietylle määrätylle taholle.
Yhtiöjärjestyksen lunastuslausekkeessa on rajattava, kenellä lunastusoikeus on. Lunastusoikeus voidaan määrätä yhtiöjärjestyksessä osakkaille, taloyhtiölle itselleen taikka muulle henkilölle. Käytännössä tyypillisin tilanne on se, että taloyhtiön muista osakkaista joku haluaa lunastaa ulkopuoliselle ostajalle myydyn osakehuoneiston.
Asunto-osakkeiden lunastuksesta säädetään asunto-osakeyhtiölain 2 luvun 5 §:ssä. Lainkohdan mukaan lunastusoikeutta on lähtökohtaisesti rajoitettu siten, että jos ostaja on yhtiön nykyinen osakas, myyjän lähisukulainen tai osakehuoneisto on saatu testamentin perusteella, ei lunastusoikeutta ole.
Lunastusoikeuden olemassaolo, tarkempi sisältö ja sen mahdolliset rajaukset kannattaa siis aina tarkistaa yhtiöjärjestyksestä. Eli osakkaan, joka haluaisi käyttää mahdollista lunastusoikeuttaan, kannattaa aina tutustua yhtiöjärjestyksessä määrättyyn lunastusmenettelyyn ja sitä koskeviin määräaikoihin tarkasti. Näin siksi, että asunto-osakeyhtiölain asettamat määräajat ovat vain enimmäisaikoja, eli yhtiöjärjestykseen otetut määräajat voivat olla lyhyempiäkin.
Lunastusmenettely asunto-osakeyhtiölain mukaan
Keskeistä lunastusoikeuden käyttämisessä on huoneiston omistusoikeuden siirtyminen ja sen ajankohta. Tästä alkavat kulumaan lunastusmenettelyn määräajat. Lain olettamasääntöjen mukaan menettely etenee seuraavasti:
1. Tieto omistusoikeuden siirtymisestä välitetään asunto-osakeyhtiön hallitukselle.
2. Hallitus ilmoittaa osakkeen siirtymisestä kirjallisesti lunastajalle, eli sille, jolle lunastusoikeus on yhtiöjärjestyksessä asetettu, kahden viikon kuluessa tiedoksisaannista.
3. Tämän jälkeen odotetaan, esittääkö lunastaja lunastusvaatimuksen yhtiön hallitukselle. Lunastusvaatimus on esitettävä yhtiölle tai yhtiön käyttäessä lunastusoikeuttaan osakkeen saajalle enintään kuukauden kuluessa siitä, kun osakkeen siirtymisestä on tullut ilmoitus hallitukselle. Jos lunastajia on useampia, pääsääntöisesti asia ratkeaa arvalla.
4. Jos lunastusoikeus on käytetty, lunastushinta eli kauppahintaa vastaava summa maksetaan yhtiölle kahden viikon kuluessa lunastusvaatimuksen esittämistä koskevan määräajan päättymisestä tai, jos lunastushintaa ei ole kiinteästi määrätty, lunastushinnan vahvistamisesta.
5. Yhtiön hallitus maksaa lunastushinnan asunnon ostajalle, kun ostaja on luovuttanut osakekirjan. Ostaja on velvollinen siirtämään osakkeet lunastajalle vasta, kun osakkeista maksettu kauppahinta eli lunastushinta on maksettu hänelle.
Lunastuslauseke on huomioitava kauppakirjassa. Koska lunastusmenettely alkaa vasta omistusoikeuden siirtymisestä, ei asuntokauppaa ole mahdollista tehdä ehdollisena siten, että kauppakirjan ehdon mukaan kauppa purkaantuisi, mikäli lunastusoikeutta käytetään. On myös syytä huomata, että ennen kuin lunastusmenettelyyn varattu aika on kulunut, ei ostajalla ole yhtiössä muuta osakkeeseen perustuvaa oikeutta kuin hallita huoneistoa sekä oikeus yhtiön varojen jaossa ja etuoikeus osakeannissa. Ennen huoneiston remontointia, ostajan kannattaa siis odottaa lunastusajan kulumista.
Lunastusmenettelyn hahmottaminen voi olla vaikeaa, sillä soveltamiskäytäntöä mutkistaa eri taloyhtiöiden lunastuslausekkeiden vaihteleva sisältö. Tutustu aina oman taloyhtiösi yhtiöjärjestykseen.
Mikäli lunastuslausekkeeseen ja lunastusmenettelyyn liittyvät asiat yhtään askarruttavat, autamme mielellämme.
Meillä alkuneuvottelu (max. 15 min) on aina maksuton riita-asioissa.
Ota yhteyttä!