Suorituskyvyttömyysvakuutuksen ottaminen uudiskohteeseen ei ole vapaaehtoista vaan se on perustajaosakkaan asuntokauppalakiin perustuva lakisääteinen velvollisuus. Vakuutuksen tai takauksen on oltava voimassa kymmenen vuoden ajan siitä, kun rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt rakennuksen käyttöönotettavaksi.
Suorituskyvyttömyysvakuutus korvaa ehtojensa mukaisesti ne kohteessa myöhemmin todettavat rakennusvirheet, joista perustajaurakoitsija on asuntokauppalain nojalla vastuussa. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin ne rakennusvirheet, jotka olisi pitänyt havaita viimeistään vuositarkastuksessa tai vuositarkastukselle säädetyn ajan päättyessä; nämä jäävät yhtiön tai osakkaan itsensä viimekätiseksi vahingoksi.
Vakuutuksen korvauskattona on kuitenkin tavallisesti 25 prosenttia rakentamisen kustannuksista, ja lisäksi taloyhtiöllä ja osakkailla on vielä erillinen omavastuu. Yhtiön omavastuuosuus on kaksi prosenttia rakentamisen kustannuksista ja osakkaiden omavastuuosuus puolitoista prosenttia huoneiston ensimmäisestä velattomasta kauppahinnasta. Varsinkin yhtiön kohdalla omavastuusta voi helposti kertyä isokin summa.
Silloin kun kohteessa on todettu useita rakennusvirheitä, jotka kuuluvat vakuutuksen korvauspiiriin, ovat vakuutusyhtiöt toisinaan varsin kategorisesti katsoneet, että jokainen virhe on oma vakuutustapahtumansa, josta tulee suorittaa oma omavastuunsa. Silloin asiaa kannattaa selvittää tarkemmin vakuutusyhtiön kanssa. Kuitenkin silloin kun samassa rakennuksessa havaitaan samaan aikaan useita erillisiä tai samankaltaisia rakennusvirheitä, katsotaan ne lähtökohtaisesti yhdeksi vahingoksi ja tällöin omavastuu vähennetään vain kerran.
Mikäli suorituskyvyttömyysvakuutus ei korvaa kohteessa todettua rakennusvirhettä, eikä konkurssipesässäkään ole jakokelpoisia varoja joista korvausta voisi saada, jäävät korjaukset kustannuksineen viime kädessä sen tahon (yhtiö tai osakas) maksettavaksi, kenen kunnossapito-vastuulle kuuluvassa rakennuksenosassa kyseinen rakennusvirhe on.
Tällöin johtoa pitää siis hakea ensisijaisesti asunto-osakeyhtiölain 4 luvun kunnossapitovastuunjakoa koskevista säännöksistä, joiden mukaan yhtiö vastaa rakenteista johtuvista virheistä sekä kiinteistön perusjärjestelmistä ja osakas vastaavasti pinnoitteista, paitsi jos kunnossapitovastuuta on yhtiöjärjestysmääräyksellä siirretty yhtiöltä osakkaalle tai toisinpäin, tällöin kunnossapitovastuu määräytyy kyseisen yhtiöjärjestysmääräyksen mukaisesti.
Suorituskyvyttömyysvakuutukseen ja vakuuksiin liittyvät asiat eivät ole aina ihan yksinkertaisia, ja tällaisissa tilanteissa kannattaa kääntyä kokeneen kiinteistöjuridiikkaan perehtyneen lakimiehen puoleen - mielummin ennemmin kuin myöhemmin. Me autamme.