Normaalin asumisen äänet vs. häiritsevä elämä
Kenties yleisin ja kokijalleen hyvin turhauttava asumiseen liittyvä ongelmatilanne on häiritsevä naapuri. Useimmiten naapurikiistat liittyvät metelöintiin – toinen ei saa nukuttua, kun seinän takana naapurin pyykin- tai astianpesukone pyörii, tai kovaääniset juhlat jatkuvat yömyöhään asti.
Elämisen äänille on samalla tietynasteinen sietokynnys. Normaalia asumisen ääntä tulee huoneistossa, yhteisissä tiloissa ja piha-alueilla herkkäkorvaisemmankin ihmisen sietää. Esimerkiksi taloyhtiön sisäpihalla kaikuvat leikkivien lasten äänet ovat osa normaalia elämää, samoin kuin vaikka pianon soitto päiväsaikaan.
Mikä sitten on häiritsevää elämää? Yöaikaan tulee välttää kovien äänten aiheuttamista. Häiritsevän elämän tunnusmerkistöt täyttävä toiminta on toistuvaa ja aiheuttaa kohtuutonta haittaa muille asukkaille. Selvästi myös sekava ja uhkaava käyttäytyminen on häiritsevää elämää.
Toiminnan on oltava toistuvaa ja jatkuvaa. Huomionarvoista on, että sinänsä järjestyssääntöjen puitteissa tapahtuva toimintakin voi tietyn kynnyksen ylittyessä olla häiritsevää – esimerkiksi jatkuva pianonsoitto tai koirien haukkuminen koko päivän. Häiritsevä elämä tavallisesti häiritsee useita asukkaita.
Ohjenuora tilanteen selvittämiseksi:
Keskustele naapurin kanssa! Rauhallisella keskustelulla voi aikaansaada ihmeitä. Usein saattaa tilanne olla se, ettei naapuri ole ymmärtänyt äänien kantautuvan niin kovana naapurihuoneistoon ja aiheuttavansa häiriötä.
Kirjaa ylös häiriön ajankohdat. Jos keskustelu naapurin kanssa ei tuota toivottua lopputulosta, on asiassa lopulta käännyttävä hallituksen ja isännöitsijän puoleen. Aloita kuitenkin ennen tätä vaihetta jo hyvissä ajoin kirjaamaan häiriön ajankohdat ylös. Hyvät muistiinpanot auttavat asian myöhemmässä etenemisessä. Kirjaa ylös päivämäärä, aika, kuinka kauan häiriötä kesti sekä millaista häiriö oli.
Keskustele häiriöstä myös muiden asukkaiden kanssa. Ovatko muut kokeneet häiriötä? Kehota muitakin muistiinpanojen tekemiseen, elleivät he ole sitä jo tehneet.
Ilmoita asiasta taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle. Kun hallitus ja isännöitsijä ovat saaneet tiedon häiritsevästä elämästä, voivat he päättää asiassa etenemisestä. Ensimmäisenä keinona voidaan häiritsevälle asukkaalle antaa varoitus. Tarkoituksena on varata asukkaalle tilaisuus korjata toimintaansa. Jos häiriöt jatkuvat yhä, viimesijaisena keinona yhtiökokouksessa voidaan päättää huoneiston hallintaanotosta. Jos häiritsevä naapuri on vuokralainen, ilmoitetaan asiasta vuokranantajalle, jolloin vuokranantaja voi irtisanoa tai purkaa vuokrasuhteen häiriön toistuessa.
Häiritsevästä elämästä näyttötaakka on taloyhtiöllä tai vuokranantajalla, jolloin muiden asukkaiden muistiinpanot ja todistukset tapahtuneista häiriöistä ovat tärkeitä. Prosessi voi olla pitkä. Koska huoneiston hallintaanotto on järeä keino, sitä parempi on, mitä useampi asukas on valittanut.
Mikäli taloyhtiön toimintaan tai muut asumiseen liittyvät asiat yhtään askarruttavat, autamme mielellämme.
Meillä alkuneuvottelu (max. 15 min) on aina maksuton riita-asioissa.
Ota yhteyttä!