Tyypillisimpiä erimielisyyden aiheita taloyhtiöissä ovat osakehuoneistossa havaittu rakenteesta johtuva vesivahinko tai pitkäksi venähtänyt selvittely mahdollisista osakkaalle korvattavista putkiremonttihyvityksistä. Taloyhtiön johtamiseen ja hallintoon liittyvät menettelytavat aiheuttavat niin ikään varsin paljon riitoja yhtiön ja osakkaan välille. Riitaa saattaa syntyä myös esimerkiksi metelöivästä naapurista, kunnossapitovastuun jakautumisesta yhtiön ja osakkaan välillä tai osakkaan oikeudesta tehdä rakenteeseen käyviä muutostöitä hallinnassaan olevassa huoneistossa tai huoneistopihalla (nk. muutostyöoikeus). Ilmalämpöpumpun asentamisoikeudesta puhumattakaan.
Talvella taas etenkin pienyhtiöissä riidellään naapureiden kesken lumitöistä, tarkemmin sanottuna siitä, voidaanko yhtiölle lain mukaan kuuluva piha-alueen kunnossapitovastuu pätevästi siirtää osakkaiden keskinäisellä sopimuksella yhtiöltä osakkaiden hoidettavaksi. Ja mitä jos joku osakas ei tällöin hoida omaa lumivuoroaan ja ulkopuolinen henkilö sen vuoksi liukastuu yhtiön piha-alueella vakavin seurauksin? Entä silloin jos liukastuja sattuukin olemaan lumivuoronsa laiminlyönyt osakas itse? Kuuluuko vastuu tällöin yhtiölle, kyseiselle osakkaalle itselleen vai yhteisvastuullisesti kaikille niille osakkaille, jotka ovat kollektiivisesti ottaneet yhtiön vastuulle muutoin kuuluvat lumityöt yhteisesti vastattavakseen? Ei aina ihan yksinkertaista ja selkeää.
Myös lumenpudotukseen katolta -tai paremminkin sen laiminlyöntiin - liittyvät vastuukysymykset puhuttavat usein taloyhtiöiden pihaparlamenteissa. Varsinkin jos joku on jäänyt katolta pudonneen terävän jääpuikon alle vakavin vahinkoseurauksin. Kuuluuko vastuu tällöin taloyhtiölle kiinteistönomistajana vai huoltoyhtiölle, jolle lumenpudotustyö oli sopimuksin ulkoistettu. Mikä on tällöin kiinteistön täysarvovakuutuksen mahdollinen rooli korvausten suhteen? Me autamme.
Kokonaan oma lukunsa on vielä asunto-osakeyhtiölaissa säädetty osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaate (AsOyL 1:10 §) ja sen tulkinta tapauskohtaisesti. Varsin usein pohdittavana on se, miten yhdenvertaisuus taloyhtiössä toteutuu jonkun tietyn yksittäisen asian osalta, oli kyse sitten autopaikkojen tai häkkikomeroiden jaosta. Yhtiön kun on lähtökohtaisesti kohdeltava päätöksenteossaan samassa asemassa olevia osakkaita samalla tavalla. On hyvä tiedostaa paitsi se, mitä yhdenvertaisuusperiaate tarkoittaa, kuin myös se, mitä se ei tarkoita.
Näissä asioissa on aina parempi katsoa kuin katua. Me tunnemme asumiseen liittyvän lainsäädännön perinpohjaisesti ja neuvomme mielellämme, miten kulloinkin syntyneessä erimielisyystilanteessa kannattaa toimia. Kokenut kiinteistölakimies ei arvaile eikä esitä lakiin perustumattomia omia käsityksiään, hän ottaa tilanteen haltuun.
Avustamme ja edustamme päämiehiämme kaikissa asunto-osakeyhtiölakiin ja asunto-osakeyhtiön hallintoon liittyvissä asioissa, esimerkiksi yhtiö- ja hallituksen kokouksissa, vastuukysymysten ratkaisemisessa, peruskorjaus- ja lisärakentamishankkeissa sekä hallintaanottotilanteissa, yhtiöjärjestyksen muutoksissa ja vakuutusten (koti- ja kiinteistävakuutus) korvauspiirin selvittämisessä. Tarvittaessa toimimme myös asiamiehenäsi kaikissa oikeusasteissa sekä erityistuomioistuimissa.
Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä, mikäli asumisen juridiikkaan liittyvät asiat mietityttävät. Meillä alkuneuvottelu (max. 15 min) on aina maksuton riita-asioissa. Katsotaan yhdessä, miten asiassasi kannattaa edetä.